Encuentra una marca para tu negocio de restauración

Dins del concepte que hagis ideat per al teu restaurant, la creació de la identitat és un aspecte molt important. Paradoxalment, tu pots decidir tot un seguit de qüestions sobre aquest tema, començant per l’oferta gastronòmica i acabant per la imatge gràfica, l’interiorisme, etc.

De tota manera, una cosa és el que tu prevegis i una altra cosa és el que s’acaba concretant. La creació d’una entitat es va fent amb el temps, amb la identificació del públic amb uns valors, amb un determinat públic objectiu, que pot considerar el teu negoci més o menys elitista, més o menys sofisticat. De fet és un conjunt en el qual entra tot, des de la situació fins al mateix concepte de restaurant.

Un aspecte important en les teves decisions pel que fa a la identitat i la marca és el nom del restaurant. Un nom no només pot exercir com a reclam, sinó que comunica un missatge, dóna una informació, molt sovint relacionada amb el que signifiquen les seves paraules.

De vegades, la imatge de marca es va disgregant d’un nom determinat, que perd el seu significat i adopta només la identitat del negoci: és el cas d’El Corte Inglés o de Gallina Blanca, per exemple. En definitiva, és el públic el que dóna significat al nom.

La tria del nom té un aspecte legal, del qual hem parlat en pàgines anteriors: un nom només es pot fer servir si no està registrat. En aquest sentit, és important comprovar també els dominis a Internet, des d’un punt de vista legal. Pel que fa a la identitat, avui dia és tan important la que transmet el món digital com el món físic. Aquest és el gran canvi de paradigma dels últims deu anys.

 • La conjuntura econòmica i l’evolució del consum
 • La situació de l’ocupació
 • El preu
 • El turisme
 • Les tendències
 • La innovació, la creació en la teva identitat

Seran coses que hauràs de tenir en compte a l’hora de construir la teva identitat.

Alerta a l’hora de registrar el nom!
Has de comprovar que no existeix,
ni com a patent, ni a Internet,
ni en cap altre lloc possible…

 

Optar per la creativitat a l’hora de determinar una identitat?

Allò creatiu sempre funciona? Hi ha més possibilitat d’èxit si introduïm una oferta nova? O bé és millor apostar pel que ja coneixem, pel clàssic? Aquestes decisions, com pràcticament totes les que influeixen en el concepte de restaurant que volem muntar, depenen de molts factors.

La saturació del mercat, per exemple, pot influir en la decisió final. En una ciutat, en un poble, hi ha espai i demanda per a un nombre determinat d’establiments de cada tipus i sector. Aquest punt és una cosa que s’ha de saber acceptar. El que passa és que de vegades es creen bombolles.

Cal pensar que la innovació, la creativitat, no només es troba a la cuina, sinó que pot ser en altres camps, com l’espai, la manera de servir, la comunicació… Els últims temps hem pogut veure un públic jove atret per restaurants japonesos, o asiàtics en general, també llatinoamericans, d’aspecte informal, sobretot a les ciutats grans. En aquest sentit, cada ciutat és un món, i cadascuna requerirà d’un coneixement de la seva idiosincràsia per a tenir més possibilitats d’èxit.

 

Consells per a triar un bon nom

 1. Els experts diuen que els noms curts funcionen millor, perquè es poden memoritzar i perquè per al públic estranger poden ser més fàcils de recordar.
 2. Tria noms que es puguin pronunciar fàcilment. Has de pensar que la gent no només els llegirà (o els escriurà), sinó que també els dirà de viva veu.
 3. El nom pot informar directament del tipus d’oferta del restaurant, o bé pot ser simplement una paraula que t’agradi, evocadora. Posteriorment, si tens èxit, la gent identificarà aquest nom amb el teu restaurant, encara que aparentment no tinguin relació l’un amb l’altre.
 4. Recorda que potser has de renunciar al nom que més t’agradi, si observes que ja existeix.
 5. Evita noms que recordin altres noms o marques de sectors molt diferents i que puguin crear confusió.
 6. Pots buscar un nom que tingui un caràcter irònic, si casa amb la teva proposta gastronòmica.
 7. Pensa que la gent pot recordar tant el nom com la seva plasmació gràfica en un logotip.