Què és Sapiens? És una pregunta que molta gent encara es fa i que cal explicar bé. I això és el que Ferran Adrià va fer a l’auditori CaixaBank davant d’un bon nombre de directius de l’entitat.

Per començar, Ferran Adrià va exposar en un gràfic com s’organitza i de què es compon elBulliFoundation, que té com a tres grans objectius ser una entitat que aporti a la societat coneixement (educació), innovació i suport a l’emprenedoria.

Al centre de tot s’ubica Sapiens. Una metodologia per comprendre coses, tasques, projectes, marques, empreses, disciplines… Sapiens està permetent a elBulliFoundation documentar, reordenar i reclassificar la restauració gastronòmica. Amb Sapiens es retrocedeix a l’origen de les coses per adquirir el veritable coneixement, el coneixement no viciat, el més pur. Amb aquesta base de coneixement és possible poder tornar a reinventar-ho tot, començar a mirar-ho des d’una altra perspectiva que ens permeti nous usos, processos, etcètera. I aquest mètode ens serveix per a tot el que fem i és el que ens dóna la capacitat per ser disruptius o continuistes segons creguem que hem de ser-ho.

Sapiens

Per això amb Sapiens treballem tots els projectes d’elBulliFoundation. Molts d’aquests projectes treballats amb CaixaBank ens permeten reinventar coses com, per exemple, els serveis que una entitat bancària pot oferir al sector de la restauració. Aquests serveis s’analitzen amb Sapiens i s’adapten al sector com mai abans cap altra entitat no ho ha fet: aplicacions per a la gestió d’un restaurant que incorporen noves funcionalitats abans mai no pensades, productes i serveis oferts que preveuen atributs molt diferencials basats en l’experiència dels restaurants d’elBarri i serveis de valor afegit com un manual de gestió d’un restaurant surten a la llum gràcies a Sapiens.

elbullifoundation caixabank

D’aquesta manera, amb CaixaBank es treballa en altres sectors com l’agrícola amb Agrobank i s’estan duent a terme molts projectes conjunts com, per exemple, una exposició al CosmoCaixa sobre el pa amb tomàquet, un llibre sobre la teoria de l’evolució culinària i molts altres projectes en cartera que a poc a poc van veient la llum.

Ferran Adria Sapiens

Sapiens també és l’eix sobre el qual el nou elBulli1846 gira. Una metodologia que permetrà posar de nou en òrbita elBulli com a restaurant i començar a revolucionar un altre cop el món de la restauració en l’àmbit mundial.

I Sapiens també s’aplica, per exemple, a un espai físic com és elBulliLab, el lloc on més de setanta persones aterren el coneixement i l’apliquen a projectes. elBulliLab és un espai en constant transformació que es va adaptant funcionalment a les necessitats que es van trobant. Una exposició permanent i en constant creixement s’ubica també sota el sostre d’elBulliLab, l’exposició de la història d’elBulli i d’elBulliFoundation.

elbullilab

Així mateix, la Bullipèdia és un altre dels projectes faraònics que Ferran Adrià té al cap i que amb el temps va prenent forma. Un projecte que pretén documentar tot el món de la gastronomia des dels inicis fins a avui dia, atenent tots els seus vessants: matèries primeres, usos i processos, tècniques, productes elaborats, entre d’altres.

CaixaBank Ferran Adria

Així, doncs, podríem resumir afirmant que Sapiens és l’eina de treball d’elBulliFoundation que té com a objectiu tornar a l’inici de les coses per, així, poder reiniciar-les des d’una nova perspectiva.