sistemas reservas

Segons els nivells d’experiència que promoguem, ens podem trobar amb projectes que defensen l’excel•lència ja des del primer moment; és a dir, des del moment que el client sol•licita la reserva. Aquí entra el concepte de “reserva com a experiència”.

A partir d’aquest concepte, es poden desenvolupar processos creatius, vinculats al màrqueting i la comunicació, que creïn i alimentin les expectatives del client i la seva fidelització. Són moltes les opcions que hi ha per a donar forma a un projecte d’aquestes característiques, però avui dia, potser, la tendència és la de crear productes vinculats a les noves tecnologies, com ara les aplicacions mòbils que ofereixen informació detallada sobre cada reserva, l’entorn del restaurant, el clima que es presenta el dia de la reserva i les diferents ofertes, descomptes o promocions per a formar part del seu club de clients. En definitiva, busquen no només enriquir l’experiència prèvia a la visita al restaurant, sinó mantenir un contacte posterior que esdevingui una fidelització per part del client.

 

Plataformes de guies de restaurants

Una altra tendència actual és pertànyer a plataformes de guies en línia que difonen informació filtrada sobre restaurants i que ajuden els visitants a decantar-se per un restaurant i a formalitzar-hi la reserva. Recullen dades dels usuaris i proposen les opcions més buscades o més ben puntuades, i classifiquen els locals per ciutats, per estils i altres criteris. Plantegen també diferents promocions d’acord amb els locals que desitgen participar-hi. Per descomptat, la majoria d’aquestes plataformes reben una comissió per cada reserva que es realitza amb èxit en cada local.

Per a concloure, és important que, sigui quin sigui el sistema pel qual ens decantem, afrontem la gestió de manera molt rigorosa, tenint en compte que com més dades obtinguem i més control exercim durant tot el procés, més seguretat tindrem i per tant la qualitat de la informació que recollim serà més gran, cosa que repercutirà positivament, tant per a afrontar la preparació i realització d’un servei, com per a recollir dades importantíssimes de cara a efectuar l’anàlisi de gestió i els resultats d’explotació del nostre negoci, i també per a la realització d’estratègies de màrqueting per a fidelitzar els nostres clients.

 

Les noves tecnologies comercials

  • Suport al sistema de reserves
  • Ajuda en l’execució de polítiques de cancel•lació
  • Més seguretat als clients

Els sistemes de reserves han canviat, així mateix, per complet. Si abans aquestes reserves només es podien fer per telèfon o fins i tot per carta (o presencialment), avui dia hi ha mecanismes per a fer-les per correu electrònic, o bé emplenant un formulari de reserves a la pàgina web del restaurant, que d’altra banda ja informa de la disponibilitat de places i permet introduir dades importants dels clients. No han desaparegut les reserves per telèfon, o per fax, però la immediatesa i la facilitat d’Internet han aplanat molt la gestió.

Una part del fet que en molts llocs la gestió de reserves per mitjà de plataformes en línia ja estigui estandarditzada és perquè aquesta gestió no queda limitada als horaris d’obertura del restaurant o a la disponibilitat de la persona que contesta el telèfon, sinó que permet gestionar una reserva 24 hores al dia els 7 dies de la setmana amb confirmació immediata. Això dóna la possibilitat al restaurant no només de poder atendre les sol•licituds de més clients, sinó també d’ajustar-les a la seva conveniència establint tant la disponibilitat de dates com els horaris per a cada reserva.

Les noves tecnologies també ajuden els restaurants a generar un compromís més gran per part de la seva clientela enfront de les reserves, ja que permeten crear polítiques de cobrament per cancel•lacions que beneficien el restaurant en cas d’incompliment de la reserva per part del client. Igualment aporten més seguretat als nostres clients, ja que se’ls pot enviar un comprovant de la seva reserva i no haver de donar cap número de targeta de crèdit a un desconegut que hi ha a l’altra banda del telèfon.