elBulliFoundation Caixaforum

Si hi ha una cosa que destaca en Ferran Adrià, a més de la seva capacitat creativa per imaginar escenaris difícils per a moltes persones, és el seu afany per l’ordre i el mètode. I per coordinar tota la feina que està fent elBulliFoundation al voltant del món de la gastronomia, aquesta virtut es converteix en imprescindible. Diversos equips de treball, formats per diferents especialistes, treballen sobre àrees que s’encavalquen i que necessiten una visió global que aporti aquest fil conductor que dóna sentit a la feina de les més de setanta persones que avui dia treballen a elBulliLab.

elBulliFoundation Caixaforum

Per conservar aquest ordre i coordinar totes les tasques, Ferran Adrià es reuneix constantment amb els seus equips i de manera també habitual es fan reunions globals en les quals cada equip pot veure els punts principals d’estudi que els altres equips estan desenvolupant. Així tots van aconseguint tenir aquesta visió zenital que Ferran Adrià necessita explicar per donar sentit a tota la feina.

elBulliFoundation Caixaforum

Vam poder presenciar una d’aquestes reunions que es va fer a CaixaForum aquest mes de febrer, on cada equip presentava un resum visual d’allò en què estava treballant. En aquesta reunió vam poder veure algunes de les diferents línies de treball que cada equip està desenvolupant, de les quals podem destacar:

 • Un projecte col·laboratiu que permetrà ordenar la informació històrica relacionada amb el món de la gastronomia. L’objectiu és definir una estructura de coneixement històric que serveixi per a la pràctica gastronòmica del present i del futur.
 • Un arxiu digital que permetrà tenir accés a informació multimèdia (vídeo, principalment) sobre el món de la gastronomia avalat per Talentum, un projecte que incorpora joves creatius de l’entorn digital amb l’objectiu de millorar tot el material multimèdia per tal d’orientar-lo a l’educació.
 • Un curs sobre els productes no elaborats que permeti establir unes bases consensuades sobre la seva classificació i unificar el llenguatge i la terminologia que s’utilitzen. A més, es crearà una eina que permeti tenir accés a entorns educatius.
 • Una exposició a CosmoCaixa que permeti explicar què són aquests productes no elaborats i aquesta nova proposta d’ordenació d’una manera experiencial.
 • El TaxoMap: una eina que permetrà navegar de manera visual per les classificacions de producte no elaborat, per exemple les tiges de les plantes, i poder consultar-ne tots els tipus existents per morfologia, origen, color, etcètera.
 • Un projecte de recerca sobre el món de les begudes que permeti elaborar un llibre per poder reordenar-les i reclassificar-les.
 • Un projecte de recerca sobre el procés experiencial de la restauració gastronòmica, és a dir, què influeix en el comensal a l’hora d’emetre una valoració sobre un restaurant, des que entra al local, passant per la degustació de l’àpat, fins que surt del restaurant.
 • Un ambiciós projecte d’ajuda a la pime del sector de la restauració, juntament amb CaixaBank, que consta de la creació d’un manual sobre com es gestiona un restaurant del principi al final. A més, juntament amb CaixaBank, s’inclou un altre tipus d’iniciatives de suport al sector com l’adaptació dels serveis d’una entitat bancària a un restaurant, des dels mitjans de pagament fins als productes i serveis financers.
 • Llibres divulgatius, un sobre el procés creatiu d’elBulli i sobre la complexa història dels 25 anys dels líders del restaurant elBulli, Ferran Adrià, Albert Adrià i Juli Soler. El segon llibre tractarà sobre els cent ingredients i fets que van fer d’elBulli el millor restaurant del món.
 • Creació d’un màster acadèmic sobre el procés creatiu d’elBulli com a restaurant.
 • L’exposició al mateix elBulliLab, que pretén que l’espai de treball sigui un espai en constant transformació i que la seva visita signifiqui una ruta guiada que serveixi per explicar el procés creatiu d’elBulli com a restaurant.

Aquestes són les principals línies de treball actuals, però si hi ha cosa que defineix elBulliFoundation és la seva capacitat d’incorporar de nous projectes.

elBulliFoundation Caixaforum

elBulliFoundation Caixaforum