En aquesta ocasió ha estat el País Basc qui va acollir la presentació de Mise en place, el llibre per a emprenedors de la restauració que es complementa amb un amplíssim manual en el qual es detalla pas a pas com és el procés d’obertura d’un negoci de restauració.

Ferran Adrià va ser dijous 23 de febrer al Museu Marítim de Bilbao davant més de 200 clients de CaixaBank, emprenedors i empresaris del sector restauració. En aquesta presentació va poder parlar de la importància de la gestió del negoci, que és més important, fins i tot, que la mateixa creativitat. Un bon restaurant només funciona si, a més de ser creatiu, realitza un esforç diari i constant en la gestió i en l’optimització de l’esmentada gestió.

Divendres, al Basque Culinary Center (BCC) de Sant Sebastià, Ferran Adrià va presentar la guia a l’auditori del Basque Culinary Center i va fer una menció especial al fet que el negoci de la restauració és, per a Ferran Adrià, el més difícil del món. La presentació es va omplir d’exemples professionals i d’anècdotes personals. El xef català, membre del Consell Internacional del Basque Culinary Center, va explicar els detalls de la feina que es duu a terme a l’espai de creativitat elBulliLab, on s’estan documentant els coneixements adquirits durant 25 anys d’El Bulli.

En aquesta ocasió, Ferran Adrià ha volgut remarcar que és fonamental augmentar i potenciar la inversió i la innovació en el turisme. De tota manera, ha d’anar lligat a l’eficiència en la gestió del negoci i al suport als futurs professionals des del camp educatiu. El xef va comentar que Espanya hauria de comptar “amb la millor universitat de turisme del món” i va posar el Basque Culinary Center com a exemple de com s’haurien de fer les coses.