errores en cocina

Repassarem alguns dels errors que es produeixen a la cuina.

Errors generals en cuina

Gran part de l’èxit dels primers mesos del teu restaurant és saber detectar al més aviat possible els errors que pugui haver-hi. Molts d’aquests són fruit de la falta d’experiència, i amb el temps els aniràs solucionant.
Per exemple, és molt típic desconèixer el valor d’un producte, per falta de referències o de cultura gastronòmica. Això et pot portar a pagar molt per productes que no valen tant i, al contrari, a vendre un producte per un preu inferior al seu valor.
Normalment, hi ha elaboracions que solen ser complexes i eleven el nivell de dificultat, per la qual cosa hem de tenir clar quins seran els errors més comuns a la cuina: per exemple, l’oxidació de la tonyina, els problemes d’humitat amb els xips de la nostra carta, la frescor del producte, etc.
També es dóna freqüentment un desconeixement ja no del valor, sinó de la qualitat dels productes. Un cop més, és indispensable tenir referències sobre aquest aspecte, ja que d’una altra manera no sabràs si estàs servint la millor qualitat d’un producte.

Encara que ja hem parlat d’aquesta qüestió, val la pena insistir en un error freqüent: el dels restaurants en què ni el servei de sala ni els cuiners tasten el menjar que elaboren. És obvi que en aquest cas resulta impossible saber si el que servim presenta la qualitat desitjada.

Un altre error que pot ser que cometis si ets cuiner és pensar que la cuina és l’eix entorn del qual gira tot; és a dir, que el cuiner és el centre de l’univers i que tota la resta no importa. Això no és cert, evidentment. Un restaurant és un negoci complex, com ja deus haver vist a hores d’ara, i ha de funcionar tot: la cuina, per descomptat, però també la sala, el personal de servei, les persones que “venen” el negoci o el donen a conèixer, etc.

És important tenir els tres punts següents ben controlats perquè no ens trobem problemes al nostre restaurant:

 

  • Saber comprar
  • Saber manipular i cuinar
  • Saber vendre

 

Errors més comuns en cuina

No tastar els plats

Un dels errors més freqüents en aquelles persones que cuinen. Deixar passar aquest detall evitarà saber si el plat quedarà bé o no. Per a solucionar-ho es recomana tastar el menjar en diverses parts de la seva elaboració, així podrem identificar el seu gust i conèixer quin és el seu punt òptim.

No llegir la recepta completa

Cuinar amb la recepta a mà és ideal, ja que hi haurà poca possibilitat d’equivocar-nos i complirem el receptari al 100%. Molt sovint, en l’afany per cuinar i per fer les coses més ràpid, ens saltem passos importants en l’elaboració del menjar i al final ens queda mal fet. És important llegir prèviament la recepta i seguir cada indicació al peu de la lletra perquè el plat quedi com esperem i no hi hagi sorpreses desagradables en el procés d’elaboració. Sempre que hi ha un dubte, hauríem de preguntar-ho al nostre superior.

No mesurar la quantitat d’ingredients

Les receptes sempre tenen mesures recomanades per a la seva preparació. Aquestes mesures poden variar d’acord amb la quantitat de menjar que es vol fer, però sempre hi ha una forma precisa d’aconseguir-les. Les persones no acostumen a tenir un mesurador d’ingredients i gairebé sempre se’n van en el càlcul corresponent; cometre aquest error és molt comú i gairebé sempre té conseqüències. S’ha d’evitar alterar les quantitats dels ingredients i optar per seguir les recomanacions de la recepta. I no complir aquesta part és una falta de respecte envers el cap, que ha estat qui ha elaborat la recepta.

Substituir ingredients

De vegades no tenim a mà tots els ingredients que ens demana una recepta i optem per reemplaçar-los per d’altres. Aquest error és molt freqüent, ja que per tradició arribem a pensar que un ingredient és semblant a un altre. Tanmateix, la substitució gairebé sempre altera el sabor del menjar i fins i tot pot arribar a reaccionar malament en el moment de barrejar uns ingredients amb altres. No ens hem d’inventar res: si no sabem alguna cosa, el millor seria preguntar.

Fregir diversos aliments alhora

És molt comú aprofitar cada espai que ofereix la paella per a fregir els aliments. Has de saber que d’aquesta manera només aconseguiràs que els aliments triguin més a fregir-se i acabin quedant-se crus. Es recomana anar-hi posant els aliments en petites quantitats perquè cadascun tingui la cocció adequada.

Fer servir productes de baixa qualitat

Els productes que fem servir per cuinar tenen un paper molt important a l’hora d’obtenir resultats amb la preparació del menjar. Al mercat es poden trobar productes en moltes ofertes, però no sempre el més econòmic és el més convenient. S’ha de procurar fer servir productes de bona qualitat perquè els resultats siguin agradables i tinguin més bon gust.

Passar-se en el temps d cocció

A la cuina el temps és un gran aliat per a tenir bons resultats o per a arruïnar tota la preparació. És molt important cuinar amb molta atenció i controlar el temps perquè els resultats siguin els esperats. La majoria de receptes especifiquen el temps que ha de trigar la cocció i seguir aquesta indicació és molt bona idea.

Mesurar malament la quantitat de sal

El moment d’afegir la sal sol ser un dels més complicats a l’hora de preparar menjars. Molta sal o poca sol ser el problema més freqüent a la cuina; per això, l’ideal és seguir les indicacions de la recepta i anar afegint-la en petites quantitats fins que tinguem el punt exacte.

No rentar els aliments abans de fer-los servir

Aquest error sol ser més freqüent amb uns productes que amb d’altres. Cal tenir en compte que, al mercat, els productes estan exposats a una sèrie de gèrmens i agents que poden causar descomposició i altres danys. Rentar els aliments, sobretot en el cas de fruites i verdures, ajudarà a netejar-los per a alliberar-los d’agents nocius abans de portar-los a taula.

En definitiva, tots aquests errors, els podrem corregir si ens acostumem a tastar els plats. Tastant els plats i amb sentit comú, els errors a la teva cuina seran menys freqüents.