competencia restaurante

Les característiques físiques del local que hagis triat poden arribar a definir com duràs a terme la teva operació diària. Per això és molt important tenir en compte que el millor local no sempre és el que es troba en la millor ubicació. A l’hora d’estudiar un local per a conèixer si és realment el que et convé per al teu restaurant, has de tenir en compte el que segueix:

El propietari del local és favorable als negocis?

Molts restaurants d’èxit han hagut de tancar o canviar d’ubicació simplement perquè després d’un temps no han pogut arribar a un acord amb els propietaris del local on estaven situats, o perquè el lloguer es va fer insostenible econòmicament. És important saber si la persona a qui llogues el local està disposada a cooperar amb el negoci.

Si és un local vell i hi fas una remodelació, estàs revaloritzant la propietat. Pots intentar arribar a un acord perquè durant els mesos de l’obra redueixi o no et cobri el lloguer, o fins i tot veure si està disposat a assumir algun dels costos de l’obra. És important, així mateix, que tingui tots els permisos al dia, i saber si està disposat a negociar un lloguer fix per un període de temps llarg, de manera que no perjudiqui el teu pressupost amb els increments anuals. 

Arrendataris anteriors

Per tal de saber quin tipus de relació t’espera, pots posar-te en contacte amb els arrendataris anteriors, que podran donar-te una perspectiva interessant sobre la seva experiència amb el propietari del local i també a la zona. Si van tenir un negoci de restauració, és important saber per què van decidir tancar-lo just al local on tu vols situar el teu.

Veïns de la zona

Els veïns podran donar-te una visió diferent dels negocis anteriors que ocupaven el local, per què creuen que no van funcionar i fins i tot sobre el seu propietari.

Llicència i permisos

Per a l’obertura del restaurant és obligatori tenir un nombre determinat de permisos de caràcter local, que poden ser costosos o requerir molt de temps de tramitació. Un local que ja disposi d’aquests permisos i llicències corresponents a un restaurant podria estalviar-te no només diners, sinó també molt de temps.

 

Competència

La competència pot determinar una bona part de la situació del teu restaurant. Tingues en compte que, encara que hi hagi molta disponibilitat d’ofertes al mercat, no hi ha competència que no afecti el teu negoci, i que sempre pot haver-hi algú que estigui planejant muntar un negoci semblant al teu que, encara que ara no ho sembli, en un futur pot arribar a ser la teva competència.

Com pots identificar la competència?

Hi ha dos tipus de competència que pot afectar el teu restaurant:

  • La competència directa: tots els establiments que ofereixen un producte igual o semblant al teu i que tenen el mateix client objectiu que el teu restaurant.
  • La competència indirecta: tots aquells establiments que ofereixen productes destinats a satisfer la mateixa necessitat que el teu negoci. En el cas del restaurant, tots els negocis que no ofereixen el mateix tipus de menjar però sí que ofereixen preus similars i que estiguin situats a la mateixa zona del teu restaurant.

Què pots aprendre de la competència?

Quan analitzes la competència no només has de veure l’oferta i els preus que tenen, sinó també la manera amb què arriben als seus clients. Pensa que no només estàs competint amb locals amb conceptes similars als teus, sinó també amb les persones que estan menjant a casa seva, les quals has d’atreure perquè es converteixin en clients teus.

Fes-te client de la competència per veure els seus punts forts i febles, no només en coses específiques com la proposta gastronòmica, sinó també en l’experiència global d’anar a menjar. Podràs obtenir molta informació sobre com pots millorar la teva oferta per a seduir els possibles clients.

Com afecta la competència al teu negoci?

La competència marca un estàndard de qualitat/preu a la zona on estàs situat, en el qual és crucial mantenir-se per a no espantar possibles clients.

Com et valores davant de la competència?

Identifica els punts forts de la competència i dels líders al teu mercat, i compara-t’hi. En el cas d’un restaurant, aquests punts poden ser: el temps de servei, la varietat de l’oferta gastronòmica i la seva originalitat o autenticitat. Per cada punt indica només si ets millor o pitjor, de manera que puguis veure en quin necessites millorar.

Com afrontes la competència?

La manera més efectiva d’afrontar la competència és poder respondre a coses que aquesta no pot fer, com ara subratllar quines característiques del teu restaurant el fan diferent, i al mateix temps escurçar la distància respecte d’allò en què et supera, optimitzant els teus processos o millorant la teva oferta.