L’univers que ens envolta en les seves diferents formes i representacions ens pot transmetre més o menys informació en funció dels ulls amb què es miri. Per exemple, on molts veiem “un arbre” d’altres veuen una espècie determinada, una història associada a aquesta espècie, uns ecosistemes determinats que permeten que aquesta espècie sobrevisqui… Posseir el coneixement adequat sobre una matèria concreta sempre ens dóna una profunditat d’anàlisi molt més àmplia i ens permet veure molt més enllà que altres persones.

Això és el que ens pot passar, per exemple, quan preparem a casa l’arxiconegut pa amb tomàquet. Una recepta extremadament senzilla però que, vista amb els ulls de Ferran Adrià, ens aporta tot un món de coneixement. Partir d’una elaboració com la del pa amb tomàquet per retrocedir i intentar mostrar tot el que hi ha al seu darrere és tot un repte.

Ferran Adrià

Per a aquesta tasca, elBulliFoundation utilitza la metodologia Sapiens, que ens permet analitzar, ordenar i comprendre com funciona una disciplina, una marca o, fins i tot, un producte. Utilitzar Sapiens ens ajuda a comprendre quins són els processos que hi intervenen: el creatiu, el de reproducció, l’experiencial…

CosmoCaixa i elBulliFoundation han volgut plasmar tot això en una exposició sobre el pa amb tomàquet. Una exposició que ens permetrà descobrir els elements que intervenen en el desenvolupament d’aquesta recepta: productes, eines i tècniques que s’han utilitzat en totes les èpoques i llocs i que han permès arribar a l’actualitat amb l’elaboració que avui dia coneixem. Una exposició que ben segur que no ens deixarà indiferents.