aportar valor restaurante

Responem a una pregunta molt habitual:

Com aporto valor a un restaurant que es troba en una ciutat (Almeria) on regalen les tapes amb la cervesa?

Comencem situant la nostra pregunta, d’una banda hi ha el tema transversal de com hem de posar en relleu la nostra empresa i, de l’altra banda, en concret hi ha la inquietud de saber què podem fer com a empresaris perquè el nostre restaurant destaqui en un mercat que sembla que devaluï l’oferta que nosaltres oferim.

En primer lloc hem d’avaluar les noves tendències que ens indiquen que, per crear valor a l’empresa, no hem de buscar tant ser els millors al sector, sinó ser els únics o oferir una oferta gastronòmica que sigui realment diferenciadora en relació amb la competència.

Davant d’un mercat on els bars regalen les tapes, ens hem de diferenciar pel servei, per les elaboracions, per la vaixella, pel producte, per l’ambient, en definitiva en l’experiència que oferim de manera global i que viurà el comensal.

No és una bona estratègia empresarial copiar els models de negoci ja existents, ja que òbviament no generaran els mateixos resultats. No competirem per qui regala més tapes amb la cervesa o quines són les millors, això ens resultaria insostenible i encariria molt el preu de la cervesa a Almeria.

Els esforços, tal com indicàvem, s’han de concentrar a generar estratègies per sorprendre els nous comensals i fidelitzar els ja existents, a través de l’experiència global que hem d’oferir i que només podran viure al nostre restaurant de manera exclusiva.

Conceptualitzar una filosofia que es pugui explicar al comensal i que es plasmi en tota l’oferta gastronòmica que oferim, un discurs pragmàtic que sigui palpable i que portem en conseqüència; que persegueix la nostra empresa, en la qual es fonamenta com, per exemple, el fet de treballar amb un determinat producte de proximitat i sostenible o que les elaboracions estan contextualitzades a la nostra zona, que hem fet una recerca arqueològica per ser conseqüents amb el que oferim.

No ens referim que tot giri a l’entorn de les elaboracions que oferim com hem comentat, l’important és que tot respongui a un mateix discurs. Podem destacar en el servei, en el tracte, en l’ambient (la decoració) o en el concepte, que sigui un espai on no només es vingui a menjar o que pugui ser fresc però amb elaboracions amb ànima (un fast good).

Hi ha molts espais que es reinventen per poder oferir una cosa essencial al comensal, que aquest sens dubte reconeixerà i li causarà una opinió diferenciadora, s’emportarà una cosa que li cridarà l’atenció, una percepció especial que ens diferenciarà de la majoria de restaurants.

 

Punts clau per poder donar valor al nostre restaurant

El valor dels comensals

Primer hem de preguntar als comensals què és el que ells consideren valuós de la nostra empresa. Això ens ajudarà a veure quin és el nostre valor actual i si hem de potenciar el que ja tenim o si, al contrari, hem de fer un gir al nostre plantejament.

L’aposta per la innovació

Davant d’un mercat on tots segueixen un mateix patró, la manera de donar valor a la nostra empresa és intentar innovar, això implica fer una cosa diferent al que ofereixen els altres. Si tots ofereixen cuina d’avantguarda, l’innovador seria oferir una cuina clàssica potser. Recordem que no només s’innova en les elaboracions, també en tots aquells recursos o resultats que formen part de l’oferta gastronòmica que oferim al comensal.

El servei i l’experiència

El servei és el nostre contacte amb el comensal, qui ha de conèixer perfectament el funcionament del restaurant, la nostra filosofia, el perquè i el com es fan les coses, perquè ells seran en gran manera els encarregats d’expressar-ho tot en l’experiència del comensal. Hem d’intentar generar una experiència global on el servei en sigui la cara visible i l’actor imprescindible.

La comunicació

És un valor essencial que cal potenciar en aquest món de tanta comunicació de xarxes socials i de màrqueting; hem dit que el nostre restaurant es diferencia per una cosa visible en una part o en la totalitat de l’oferta, aquest concepte s’ha de comunicar, ha d’arribar al comensal i als futurs clients.

La diferenciació

Descobrir què és el que la resta d’empreses no fan, no ofereixen i ser tu qui ho pugui oferir. Trobar el fet diferenciador, òbviament, ens distanciarà de la competència. Trobar quin és el nínxol de mercat que no està explotat per poder satisfer-lo.

 

Gabriel Bartra Gracia
Sotsdirector de Contingut d’elBullifoundation