CaixaBankLAB i Ferran Adrià han dut a terme aquest matí un nou taller d’innovació juntament amb AgroBank. Una selecció de clients de CaixaBank especialistes en el sector alimentari han pogut contrastar la seva visió de la innovació en el procés productiu amb Ferran Adrià i l’equip d’AgroBank.

taller innovació Agrobank

Els assistents han presentat perfils molt diferents de companyies també molt diferents. Ferran Adrià ha pogut conversar amb tots ells i, una vegada més, ha quedat demostrat que al mercat hi ha productes d’alta qualitat i realment innovadors als quals cal trobar el lloc que es mereixen.

Un dels conceptes sobre els quals Ferran Adrià posa sempre èmfasi és la necessitat imperant de trobar un posicionament adequat a cada producte que es pretengui comercialitzar. Sabent que el mercat està sobresaturat de productes i és altament competitiu, és vital saber explicar als consumidors els beneficis o la novetat que el nostre producte representa, ja sigui a través d’un nou ús o utilitat o d’una millora o nova combinació encara no existent.

Maria Grau de Cal Tinons

La Sra. Maria Grau de l’empresa Cal Tinons va dur un dels seus productes estrella, uns tomàquets de penjar fruit de la seva manera tradicional de conrear, que utilitza mètodes respectuosos amb la salut. El pa amb tomàquet, que serà protagonista d’una exposició al CosmoCaixa el proper novembre, s’ha convertit en un autèntic producte que cal exportar. Un simple canvi en la denominació de “tomàquets de penjar” per “els tomàquets de l’autèntic pa amb tomàquet” pot ser un bon punt d’inici per fer entendre al consumidor de quin producte es tracta i quina és la seva finalitat, va comentar Ferran Adrià.

Oriol Llopart Bombons Cudie

A continuació, el Sr. Oriol Llopart de Bombons Cudie va explicar com per a un dels seus productes, les catànies, el mercat exterior es va obrint camí en la seva política comercial. Ferran Adrià comentava que utilitzar el concepte de gastronomia espanyola per poder exportar és un bon avantatge avui dia. Si bé fa anys la gastronomia nacional mancava de cert prestigi, amb els anys això ha canviat i pot servir a tot emprenedor com una eina de valor a l’hora de presentar-se als mercats internacionals.

Juti eQuaid

Una de les experiències més sorprenents al taller d’aquest matí ha estat l’explicada per Juti, President de l’Associació eQuaid. Després d’una vivència personal que el va tenir hospitalitzat un any en una situació molt crítica, va poder comprovar com la llet d’euga crua era capaç d’aportar uns beneficis per a la salut que eren poc coneguts. Aquests beneficis avui estan més que demostrats gràcies a la recopilació que ha fet l’Associació eQuaid, en col·laboració amb diverses universitats europees i centres hospitalaris de diversos països.

Això ha provocat que actualment s’estiguin tancant acords amb universitats i entitats de diversa índole per seguir investigant sobre la llet d’euga crua d’alta qualitat denominada actualment com “eQuaid Complet” i la seva eficàcia en la millora de diversos aspectes en l’organisme humà.

L’associació eQuaid ofereix el seu producte directament on-line en el seu propi lloc web www.equaid.com, però també està present en la distribució farmacèutica i compta amb més de 250 botigues i comerços col·laboradors a nivell nacional que l’ajuden en la seva distribució per poder arribar als consumidors, disposant de dipòsits del producte per a la seva possible venda en el territori nacional.

Joan Chavarria de Nova Fruits

En quart lloc, el Sr. Joan Chavarria de Nova Fruits va presentar el seu conreu de magranes. Aquest fruit, amb un alt contingut en antioxidants, es presenta també com un producte amb grans beneficis per a la salut. En la seva línia amb la innovació va explicar les diferents presentacions de la magrana, de la qual han aconseguit diverses versions líquides amb diferents matisos en el gust. Ferran Adrià va comentar que aquest tipus de solucions poden tenir un bon recorregut al sector de la restauració, ja que poden complementar l’oferta de begudes pel fet de diferenciar-se clarament dels refrescos i de les begudes alcohòliques.

Jaume Gramona

El Sr. Jaume Gramona de Gramona va explicar com la cinquena generació de la seva companyia considera la innovació com un dels pilars principals i, gràcies a això, es va poder posar al mercat el vi de glass Gewürztraminer el 2011. Aquest vi s’elabora amb un nou prototip alimentat per dues cambres congeladores que treballen a -10 ºC amb ajuda de nitrogen líquid. Això millora la congelació del raïm i aconsegueix més celeritat i homogeneïtat en el procés. El most roman fermentant al dipòsit d’acer inoxidable durant dos mesos i mig. Aquesta fermentació pren més temps de l’habitual per la concentració elevada de sucres. El resultat són vins afruitats molt concentrats, dolços i refrescants al mateix temps.

Sara Balasch i Joan Jové

Finalment, la Sra. Sara Balasch i el Sr. Joan Jove de Grup Jove Balasch van explicar com han anat apropant la seva producció de vins i olis al món de l’art, ja que han inclòs a les seves vinyes obres d’artistes coneguts o han llançat edicions limitades de producte. En línia amb la innovació, van presentar també la tècnica per fer que els olis durin més anys conservant-ne les propietats.

Equip -Agrobank

L’equip de negoci d’Agrobank i Ferran Adrià xerren abans de començar a la jornada.