L’ordre és un criteri fonamental en la gestió d’un restaurant, així que comencem pel que és més bàsic: les comandes.

Pots tenir l’efecte que tens totes les referències al cap i que mai no t’oblides de demanar res. No hi ha res més lluny de la realitat. El teu cap és a mil llocs i és impossible que recordis totes les referències de memòria.
Però no només això, el full de comandes l’has d’aprofitar per convertir-lo en una guia ràpida de compra, on apareguin els estocs mínims i màxims, les dades de contacte del proveïdor així com els dies de repartiment i comanda a cada proveïdor.

Això et permetrà poder delegar amb més seguretat part del procés de compra així com evitar trencaments d’estoc que et deixin sense gènere i evitar compres de productes que ja tenies en estoc.

Quan facis la compra, no la facis de memòria!

Et recomanem que organitzis el full de comandes per proveïdor incloent-hi únicament els productes autoritzats per comprar. Hi has d’incloure també les dades de contacte dels proveïdors, els dies de comanda i de lliurament i qualsevol altra informació d’interès com ara comandes mínimes, horari de lliurament…

És interessant fer servir la mateixa descripció dels productes que utilitza el proveïdor, així el proveïdor i tu parlareu el mateix idioma, cosa que facilitarà la comprensió entre ambdós.

Finalment, et pot interessar incloure-hi els preus de cada referència per ser conscient a tota hora del volum de compra a més de tenir una llista accessible amb els preus, sense haver de tenir una llista exclusiva per a preus.

Un 30 % del que facturis anirà a la compra de matèria primera. És primordial controlar la compra per assegurar-ne la rendibilitat.

Com pots veure, un full de comandes pot resultar un manual de compra en si mateix que resulta ser de gran utilitat per controlar una cosa tan complicada i important com és la compra.